Peter Higgs till Stockholms universitet

ind1För ungefär ett år sedan, närmare bestämt den 4 juli, förkunnades från CERN att de två stora experimenten ATLAS och CMS oberoende av varandra hade observerat en signal vid cirka 125 GeV som tolkades som den efterlängtade observationen av Higgs-bosonen. Det blev en mycket stor nyhet som spreds världen över i de flesta nyhetsmedia. Fysikums universitetslektor Sara Strandberg blev intervjuades i studion i Aktuellt och även andra av våra forskare framträdde i media.

Sedan dess har mer data och nya analyser befäst observationen. På torsdag denna vecka (den 18 juli) inleds den stora europeiska partikelfysikkonferensen EPS HEP i Stockholm. Mycket kommer naturligtvis att handla om Higgs-bosonen. Peter Higgs själv kommer att ge ett Invited talk. Konferensen förväntas samla 600-700 deltagare och Fysikinstitutionen vid KTH och Fysikum vid Stockholms universitet står gemensamt som värdar och lokala arrangörer under ledning av Bengt Lund-Jensen (KTH) och David Milstead (SU). De första tre dagarna av konferensen hålls på KTH Campus och de avslutande tre dagarna hålls i Aula Magna vid Stockholms universitet. Mer information om konferensen finns på konferensens hemsida .

Det är roligt att Stockholm står som värd för denna stora konferens då forskningen är i ett spännande skede. Vi hoppas att det ska bli en framgångsrik och inspirerande konferens!