Nobelpristagare Englert och Higgs på besök

Lördagen den 7 december tjuvstartade nobelveckan när årets pristagare i fysik, François Englert och Peter Higgs, gästade fysikum. Efter en lätt lunch bjöd AlbaNova och värdinstitutionerna pristagarna och AlbaNovas anställda på glögg och kaffe med tårta.

nobel5 nobel6

Efter minglet följde en paneldiskussion, öppen för alla intresserade. Inför ett Oskar Klein-auditorium fyllt till sista ståplats önskade SUs och KTHs rektorer välkomna till diskussionen mellan de bägge pristagarna samt ATLAS talesperson Dave Charlton och Jonas Strandberg från KTH, allt modererat av Bengt Lund-Jensen från KTHs ATLAS-grupp.

nobel4 nobel1

Det stundtals ganska animerade samtalet kretsade främst kring framväxten av teorin som belönats med årets nobelpris. För oss som lyssnade var det väldigt underhållande att höra hur de bägge pristagarna inte alltid var helt eniga ens när de pratade om sin egen teori. Men de var överens när Gösta Ekspong, tidigare professor i partikelfysik på fysikum, i en kommentar konstaterade att de gick litet emot tidens strömmning när de vid den tiden (början av 1960-talet) applicerade kvantfälteorier på partikelfysikens problem. Han fick medhåll av både Englert: ”.. vi (dvs Englert och Brout) var egentligen inte partikelfysiker…” – och Higgs: ”..de flesta av  mina kollegor tyckte nog att jag var litet udda…”.

nobel8 nobel7

Alla i panelen verkade med viss förväntan se fram mot 2015 då LHC kommar att starta om med en dubbelt så hög kollisionsenergi som tidigare. Dave Charlton rundade elegant av diskussionen om vad man helst önskade sig att LHC-experimenten skulle upptäcka med att konstatera att man nog fick nöja sig med att upptäcka ”what is there” och låta resultaten svara för sig själva.

nobel3 nobel2

Den enda fråga som inte gav upphov till en livlig diskussion kom när Bengt Lund-Jensen efter en timme som flöt iväg alltför fort rundade av diskussionen med att fråga vem de bägge pristagarna skulle vilja se som nobelpristagare nästa år. Då var Englert och Higgs eniga om att det inte är en fråga som man skall besvara offentligt.

– Sten Hellman, professor på Fysikum och en av samordnarna av Nobeldagen på AlbaNova

En videoinspelning av paneldsikussionen finns på http://video.physto.se/arc2013_35.html

(© Bilder: Oscar Larsson)

Share this post
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *