Lindaumötet – 65 Nobelpristagare i samma rum

I den bayerska staden Lindau, vackert beläget vid Bodensjöns östra strand, anordnas sedan 1951 ett årligt möte mellan Nobelpristagare och lovande unga forskare från hela världen. Målet med mötena är att unga forskare (studenter, doktorander eller postdocs) ska få möjligheten att träffa och inspireras av några av de mest framgångsrika forskarna från olika fält. Temat på de olika mötena alterneras varje år mellan de tre vetenskapliga fälten som Nobelpriset delas ut inom – fysik, kemi och medicin eller fysiologi – och vart femte år hålls ett tvärvetenskapligt möte där de tre fälten samlas.

Lindau-Nobel-Laureate-MeetingsTill årets tvärvetenskapliga möte, det 65:e mötet totalt, som hölls mellan den 28 juni och 3 juli 2015, bjöds 65 Nobelpristagare och 631 unga deltagare från 88 länder in, och jag var en av dessa. Bland de pristagare som deltog i år hade 22 fått priset i kemi, 21 i medicin eller fysiologi, 20 i fysik och varsin pristagare i fred och litteratur som bjöds in speciellt för att hålla föredrag som var öppna för allmänheten.

Vägen till Lindaumötet börjar redan på hösten. I slutet på oktober får akademiska partners från hela världen nominera unga forskare till det nästföljande års möte. I Sverige är det Nobelstiftelsen som nominerar personer efter att förslag lämnats in från institutioner runtom i landet. Men bara för att du är nominerad betyder det inte att det är dags att boka biljetten till Lindau. Över 10 000 personer nominerades till årets möte, och bara drygt 600 valdes ut. Urvalet sker efter att de nominerade lämnar en detaljerad ansökan innehållande bland annat CV, rekommendationsbrev och utförlig motivering. Först i mars får man veta om man kommer med.

Mötet består av en fullspäckad vecka med bland annat föredrag, mindre diskussionsgrupper, paneldiskussioner och middagar. Allt, från de parallella sessionerna till tillgången till vattenflaskor, var oerhört välorganiserat, och inte undra på varför, hela 18 heltidsanställda spenderade nästan ett år med att planera varenda liten detalj.

Martin Chalfie
Martin Chalfie pratar om sin forskning på en av de parallella sessionerna.

Trots mötets stordådiga natur var det enkelheten i att kunna prata med Nobelpristagarna och de övriga unga forskarna som var det bästa med mötet. Jag mötte många intressanta människor och fick bland annat äta middagar i sällskap med Arieh Warschel, J. Michael Bishop och Harold Kroto, samt en lunch med Steven Chu.

Mötet är uppmärksammat runtom i världen och det fanns gott om media på plats under hela veckan. Detta ger många möjligheter till intervjuer av både pristagare och unga forskare. Själv fick jag möjligheten (efter en uttagningsprocess) att skriva texter till NatureJobs. I samband med detta har jag på egen hand fått ordna intervjuer med Nobelpristagare och intervjua dem om exempelvis karriärval och vägledning. Att agera journalist var för min del en ny och spännande erfarenhet som hittills har resulterat i tre inlägg på NatureJobs blogg.

Organisatörerna lägger stor möda på att ordna ett aktivt alumnnätverk för tidigare deltagare, och det är enkelt att kontakta andra deltagare som man träffat. Dessutom filmas alla föredrag och de finns tillgängliga för alla på mötets hemsida.

Jag kan utan att tveka säga att den här veckan var en av de roligaste jag haft som fysiker, och en jag alltid kommer att minnas. Tyvärr är det för få här i Sverige som känner till Lindaumötet men jag hoppas att så många som möjligt får chansen att delta i framtiden, inte minst på nästa års fysikmöte.

Michael Gatchell – doktorand i atomfysik på Fysikum

Share this post
  •  
  •  
  •  
  •