Julföreläsningen – en av Fysikums roligaste traditioner

julforelasning ”The Christmas Lectures” på ”London’s Royal Institution” har en lång tradition som initierades år 1825 av fysikern Michael Faraday. Syftet var och är än idag att presentera komplexa vetenskapliga demonstrationer för allmänhet på ett informativt och underhållande sätt. Fram till 1860 föreläste Michael Faraday inte mindre än 19 gånger och det är därför vi på Fysikum inspirerades att starta vår egen julföreläsning i hans namn för tretton år sedan.

Carl-Olof Fägerlind och Max Kesselberg är initiativtagare och har föreläst varje år sedan starten 2001.
Vi har frågat dem vad de själva tycker om evenemanget:

“Jag jobbade på Fysikum från 1999-2006 och kände till traditionen från London som Michael Faraday började och detta ville jag starta vid Fysikum, något som Max funderat på sedan många år” – berättar Carl- Olof.
”Ja, idén har jag haft sedan 90-talet, men först när Fysikum flyttade till AlbaNova fick vi en tillräckligt stor föreläsningssal.” – kompletterar Max.

Första gången på Fysikum blev alltså år 2001, för 13 år sedan. Men Max och Carl-Olof har inte tröttnat utan har för avsikt att fortsätta på andra universitet. “Det känns som när man var liten och lekte med leksaker. Max och jag träffas flera gånger innan föreställningarna och provar de olika experimenten. Varje år har vi nya experiment.” säger Carl-Olof.
Max fortsätter: “Själva experimenten kom först från fortbildningskurser för lärare under 1980-talet. Då i liten omfattning, vilket växte till kurser inom lärarutbildningen som jag och Carl-Olof utvecklade tidigt 1990-tal. Vi anser båda att fysik ska undervisas ackompanjerat med experiment.”

faraday-net

Med tanke på mängden föreställningar och experiment, kan man inte låta bli att fråga om det har hänt något roligt eller oförväntad någon gång. Och visst har det det! Carl-Olof berättar om kväveflaskan, en liten Petflaska som de fyller med 0,5 dl flytande kväve med en temperatur på minus 200 grader. När de sätter på en kork och vänder flaskan upp och ner, ökar trycket inne i flaskan tills korken flyger åt ett håll och flaskan åt andra hållet.
”Ett år hamnade den på en hylla nära taket. Den ligger nog kvar där.”
Samma med Thomsons ring, -en alluminiumring som flyger upp tack ett varierande elektromagnetiskt fälte – som brukar flyga ganska högt och en gång lade sig uppe på en armatur.
”What goes up must (not) come down.” skojar Max.

”En annan gång var TV4 där och skulle filma föreläsningen och Carl-Olof visade bandgeneratorn. Reportern var aningen oförsiktig och fick en rejäl smäll.”

För publiken ser de ut att ha ett väl fungerande samarbete, men hur är det bakom kulisserna?
”Samarbetet fungerar utmärkt och vi brukar göra ett körschema där vi växlar, så att den andre kan plocka undan eller fram under tiden ett experiment visas” säger Max.

Experimenten ska roa, vara lärorika och gärna anknyta till aktuella frågor och till vardagen i största allmänhet anser paret. ”Vi vill både vända oss till yngre – 7 år och uppåt, men även ge den kunnige fysikern något att ta med sig.”

Och visst gör de det!

Klicka här för att hitta programmet om årets julföreläsningen