Partikelfysik handlar om att studera materiens allra minsta beståndsdelar, elementarpartiklarna, och de krafter som verkar mellan dem. Kan vi förstå detta allra minsta och mest grundläggande kan vi också lära oss mycket om universum och det allra största. Ett stort steg framåt i vår förståelse av universum kom i juli 2012 då de två stora experimenten vid CERN:s partikelaccelerator LHC tillkännagav upptäckten av Higgspartikeln.
Detta var kulmen på ett nästan 50-årigt sökande efter en partikel som i dagligt tal sägs ge de andra elementarpartiklarna massa. Men Higgspartikeln är faktiskt en excitation av något ännu mer fundamentalt, nämligen Higgsfältet. Och egentligen är det genom växelverkan med Higgsfältet som elementarpartiklarna får massa. Men trots att Higgsfältet finns överallt omkring oss kan vi fysiker bara “se” det genom att detektera excitationerna, d.v.s. Higgspartiklarna.

En av anledningarna till att upptäckten av Higgspartikeln var så viktig är att Higgsfältet är den sista pusselbiten i den så kallade Standardmodellen för partikelfysik. Utan Higgsfältet faller Standardmodellen samman, men med Higgsfältet kan den med otroligt hög precision förutsäga nästan alla mätresultat vi partikelfysiker samlat in under decennier. Men tyvärr bara nästan alla. Vi vet t.ex. redan att Standardmodellen inte kan förklara varför universum består uteslutande av materia trots att alla de processer vi känner till skapar materia och antimateria i så gott som lika delar. Standardmodellen kan inte heller förklara vad den mörka materian är som utgör en fjärdedel av universums energiinnehåll.
(Bild från http://www.particleadventure.org)
– Sara Strandberg (strandberg@fysik.su.se) – forskare vid Fysikum