Inspirationskväll för gymnasister

bild2_2015 Sedan år 2012 anordnas i januari månad Fysikums Inspirationskväll för gymnasieelever. Då kommer fysikintresserade gymnasister – många av dem anmälda under SACO-mässan – hit för att lyssna på föredrag, titta på experiment och träffa studenter, doktorander, forskare och studievägledare. Till årets evenemang, som ägde rum igår, fylldes platserna och cirka 60 besökare samsades om utrymmet i föreläsningssalen och uppe vid AlbaNovas teleskop.

Till programmet bidrog Ariel Goobar som föreläste på temat ”Supernovor och universums accelererande expansion”, Gunilla Svensson från MISU som besvarade frågan ”Hur räknar man på moln?” och Mikael Fremling som pratade om ”Den magiska kvantvärlden”. Dessutom visade Magnus Näslund från Astronomi teleskopet, och kvällen avslutades med en spektakulär FysikShow, ledd av Daniel Schlesinger, David Andersson och Seméli Papadogiannakis.

Alla verkade glada och nöjda med kvällen, och allt förflöt utan missöden trots lek med både eld och gas. Kvällens enda besvikelse var att molnen (trots Gunillas idoga räknande) inte ville låta sig skingras och därigenom hindrade besökarna från att se något genom teleskopet. Bättring till nästa år utlovas!