Gravitationsvågor med guldkant!

Det var en stor glädje att dela nyheten om den första direkta observationen av gravitationsvågor från kolliderande neutronstjärnor med kollegor och studenter i Albanova under gårdagen!

I direktsändning från Washington hörde vi talespersonerna från gravitationsvågsdetektorerna LIGO/Virgo och Fermi gammastrålningssatteliten berätta om hur båda instrumenten detekterade en signal (nästan) samtidigt. Detta blev startskottet för en massiv kampanj bland fysiker och astronomer för att lokalisera eventet – och vi lyckades! Smällen inträffade i en relativt närliggande galax, NGC4993, på ett avstånd av 40 Mpc.

Uppföljning i optiska och nära-IR våglängder bekräftade en teoretisk hypotes om att det är i just dessa explosiva kollisioner, så kallade ”makronovor”, som många av de tyngsta grundämnena bildas, däribland guld.

Tidigare i år fick vi finansiering från Vetenskapsrådet för att starta en ny forskningsmiljö, GREAT(*), ”Gravitational Radiation and Electromagnetic Astrophysical Transients”. Syftet var just att optimera sökandet och studier av makronovor. Timingen kunde knappast blivit bättre!

GREAT-projektet leds av Ariel Goobar på FYSIKUM (höger i bilden). Övriga medverkande är Hiranya Peiris (Fysikum) samt Jesper Sollerman och Stephan Rosswog från Astronomi.

Det är just tack vare kombinationen av olika budbärare, gravitationsvågor och stora delar av det elektromagnetiska spektrumet, från radio till gammastrålning, som vi kan för första gången börja undersöka några av naturens mest dramatiska händelser, där gravitationskraften är som starkast och materietätheten som störst.

Snart har vi också till vår hjälp det uppgraderade optiska instrumentet Zwicky Transient Facililty (ZTF). Med ett häpnadsväckande stort kamerafält på 47 kvadratgrader kommer ZTF att snabbt kunna lokalisera nya sammanslagningar av neutronstjärnor och kanske ännu ett nytt fenomen: kollisioner av svarta hål med neutronstjärnor.

Möjligheterna för nya spännande upptäckter kring både fundamental fysik och olösta frågor i astrofysik är nu inom räckhåll!

– Ariel Goobar, ledare av GREAT-projektet

Läs mer:

Kolliderande neutronstjärnor ger gravitationsvågor, ljus och guld

Merging neutron stars detected in gravitation waves and electromagnetic radiation

Illuminating gravitational waves: A concordant picture of photons from a neutron star merger

(Cover image: Artist’s Illustration of the merging of two neutron stars. Image credit: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonet)

Share this post
  •  
  •  
  •  
  •