Fysikums bidrag till ForskarFredag

Fredagen den 25 september 2015 genomfördes “European Researchers’ Night” av
tusentals forskare i 280 städer inom och utanför Europa.
I Stockholm anordnade Vetenskapens Hus skolevenemanget Forskarfredag på Medborgarplatsen, med aktiviteter i och utanför medborgarhuset.

Forskarfredag
Ute på Medborgarplatsen visade Fysikums “Fysikshow” coola egenskaper hos flytande kväve. Fysikshowarna droppade flytande kväve på händerna på besökare och förklarade varför vätskan som var kallare än något annat de känt (-196 Celsius) ändå inte kändes så kall.
De undersökte också ballonger som krypte ihop av kylan, men den stora attraktionen var majskrokarna. Majskrokar är inte så goda, men om du tuggar på dem efter att de doppats i flytande kväve kan du blåsa moln ur näsan.
Vid lunchtid hade Fysikshow en stor föreställning på den lilla scenen i Medborgarhuset, där de visade på styrkan i lufttrycket med Madgeburgska klot och krossade frusna rosor. Dessutom, gjorde vår vackra Teslaspole debut.

Inne i medborgarhuset gav forskare från kemisk fysik en inblick i energiinriktad forskning i en uppställning där besökande elever kunde prova på att göra enkla solceller. En nanokristallint titaniumdioxidpulver sintrades på en glaselektrod och efter infärgning med blåbär eller hallon kunde en motelektrod appliceras och försluta solcellen. På 10 minuter kunde de tillverka en fungerande solcell,
tillräckligt effektiv för att belyst och i seriekoppling driva en miniräknare. Under arbetets gång hade de tid och tillfälle att ställa finurliga och grundläggande frågor om ljus och fotokemi.
Forskarfredag2

Hollywoodfysik hade två välbesökta shower(600 elever) på den stora scenen under vilka scener från fyra olika filmer diskuterades.
Under föreställningarna ställdes publiken inför en serie tankeväckande frågor. Vet du hur du skulle dö om du var i rymden utan rymddräkt? Har du någonsin frågat dig hur långt en människa egentligen kan flyga om hon blir ivägskjuten? Har filmer fram andra ställen än Hollywood bättre fysik?
Filmklippen utgjorde en engagerande utgångspunkt för att diskutera dessa frågor.

– Kess Marks, Seméli Papadogiannakis och Michael Odelius

Läs även: Tusentals ungdomar besökte ForskarFredag