Fysiktävlingen 2016

Emma Wikberg och Carl Niblaeus från Fysikum var med i årets juryn
Den årligt återkommande fysiktävlingen för åk 5-6 genomfördes här på Fysikum den 30 november i Oscar Kleinsalen. Jag blev blixtinkallat att leda arrangemanget efter att Fredrik Hellberg som vanligtvis håller i tävlingen blev sjuk. Som vanligt är tävlingen fullsatt och ungefär 100 barn och lärare samlas för att visa fysikdemonstrationer för varandra och en jury. Jury i år var Emma Wikberg och Carl Niblaeus från Fysikum och Lina Enell informatör på naturvetenskapliga kansliet.

Fysikprofessorerna från Carlssons skola vann med sitt försök “Friktionskraft” med motiveringen “För att med god förståelse, pedagogiskt, genomtänkt och med enkla medel ha förklarat ett viktigt vardagsfenomen.” Precis som förra året tog ett lag från Carlssons skola förstaplatsen och Grundämnena från Brotorpsskolan tog andraplatsen. Tredjeplatsen gick till Citronerna från Segeltorpsskolan som var med i tävlingen för första gången. Tävlingen blev uppmärksammad med en artikel i MITT I Stockholm. I artikeln framgår att tävlingen är uppskattad både av lärare och elever och att den fyller sin funktion att öka engagemang och intresse för fysik bland elever.

Fysikprofessorerna från Carlssons skola vann med sitt försök "Friktionskraft" med motiveringen "För att med god förståelse, pedagogiskt, genomtänkt och med enkla medel ha förklarat ett viktigt vardagsfenomen."

Som informatör skulle jag vilja jobba för att tävlingen blir större och framför allt att fler skolor anmäler sig och jobbar med bidrag till tävlingen. Har du förslag på hur vi kan göra det, hör gärna av dig, så tar vi utmaningen att engagera ännu flera elever.