Fysiktävlingen  2015

Den 19 november 2015 var en intensiv dag då hundratalet mellanstadieelever engagerat presenterar sina demonstrationer av olika fysikiska fenomen och grundläggande principer i fysik.
Allt från en demonstration av Newtons 3:e lag av två elever på rullskridskor till strömalstrande citroner presenterades av entusiastiska lag om 2-5 mellanstadieelever.

Foto ©Fysikum/SU

Sedan 2011, har Fysikum, efter förlaga på Irland, arrangerat en fysiktävlingen för elever i årskurs 5 och 6 i grundskolan.
Vi har byggt upp detta under några år med ambitionen att nå ut till engagerade lärare i naturvetenskap i skolor i olika delar av Stockholm och ge dem ett redskap, kring vilket de kan arbeta med fysik. Syftet är att stimulera och bekräfta ungdomars intresse för naturvetenskap i allmänhet och fysik i synnerhet.

I år deltog 19 lag, vilket är mer eller mindre gränsen för vad som är möjligt i nuvarande format av tävlingen där alla lag samlas en dag och presenterar sin projekt inför varandra. Projekten har de förberett i respektive klass under sin läraren handledning.
I många fall har de spenderat mycket tid med att konstruera sin egen experimentutrustning utifrån enkla medel och med att öva många gånger för att presentationen ska bli genomtänkt.
Med experiment händer ofta något oväntat som man måste hantera i farten. I år upptäckte ett lag att de glömt allt sitt material i klassrummet, men istället för att ge upp sprang de omkring i AlbaNova och letade reda på några tandpetare, en bit plastfolie, en juiceflaska och ett lock som gjorde att de kunde genomföra ett väldigt lyckad improviserad demonstration av ytspänning.

Det är just eleverna egna engagemang och glädje över att presentera något de själva tänkt ut och förberett tillsammans som gör att det känns meningsfull att arbeta med fysiktävlingen varje år.
Andra inslag som visning av riktiga forskningslaboratorier, rundvandring till Vetenskapens Hus och FysikShowen gör att det blir en minnevärd dag, där man ibland hör väldigt unga studenter bestämt säga att de kommer att bli fysiker.

Fysiktävling webbsidan
Resultat från Fysiktävligen 2015