Fysiktävling 2013. Ett spännande samarbete med skolor och barn

fysiktavling2013-19I torsdags intogs Fysikum av omkring 80 femte- och sjätteklassare tillsammans med sina lärare från skolor i hela Stockholmsområdet; Huddinge, Botkyrka, Skarpnäck, Bagarmossen, Södermalm, innerstan och Vallentuna. Lagen som bestod av 3-5 elever presenterade sina demonstrationer av fysikaliska fenomen inför varandra och en jury som bestod av Emma Wikberg från Fysikum (läs Evenemang för unga och gamla fysiker), Margareta Enghag från MND och Per Nordström från fakultetskansliet. Juryn inte bara berömde tävlingsdeltagarna utan lyckades även få dem att svara på följdfrågor som de själva inte trodde de kunde svaren på. Det var jätteroligt att se hur alla barn både utförde sina presentationer på ett utomordentligt sätt och lyssnade uppmärksamt på varandras bidrag. Medan juryn överlade fick eleverna tillsammans med sina lärare besöka lagringsringen för joner DESIREE och Vetenskapens hus och Hollywoodfysik bjöd på filmvisning och show. Dagen avslutades inte helt oväntat med prisutdelning. Förstapriset tog Vittraskolan hem med motiveringen ” För estetiskt tilltalande, energiskt framförd och fysikaliskt korrekt demonstration och förklaring av hur molnbildning går till”. Andraplatsen gick till lag ”The Physics” från Europaskolan med motiveringen ”För en övertygande beskrivning av funktionen hos en vanlig kabel, och för ett avancerat modellbygge av en kabel i jätteformat.” Tredjepriset delades av lag ”Tornado superstars” från Tornadoskolan med motiveringen ”För att enkelt och vackert ha visat hur ljudvågor fortplantar sig genom sjungande, vardagliga vinglas med ett kristallklart resonansljud” och lag ”Svåra ord” från Brotorpskolan med motivering ”För att med ett enkelt men spännande försök ha framfört både intressanta historiska och fysikaliska berättelser om dykarklockan.”fysiktavling2013-3 Alla lag, men framför allt de vinnande lagen fick ta del av priser från, Tom Titts, Tekniska museet, Casio, Alga, CERN, European XFEL och Astronominstitutionen. Innan alla lag trötta men glada gick hem bjöd Michael Odelius tillsammans med sin ”side-kick” Stefan Åminneborg på show och tävling med flytande kväve, något som var mycket uppskattad bland barnen.

Jag vill passa på att tacka alla i juryn och alla från Fysikum och Vetenskapens hus som gjorde så att tävlingen blev ett mycket lyckat arrangemang. Till sist vill jag bara kommentera Emmas tidigare inlägg. Emma, om du ställer upp i juryn nästa år igen kan jag redan nu nästan lova att vi nog kan tänja lite på tävlingsreglerna i ballongtävlingen och låta dig vara med…

Fredrik Hellberg – fredrik.hellberg@fysik.su.se
Ansvarig för fysik tävlingen.