FysikShow når nära 4000 unga

FysikShow är ett ambitiöst projekt som ämnar att undersöka och öka intresset för fysik bland skolungdomar sedan 2011. Verksamheten växer snabbt, och under läsåret nådde cirka 4000 elever och inspirerade dem med spännande fysik.

FysikShow på Tekniska museet där nästan 200 undomar såg ca 10 av våra experiment. Här visar Daniel och Viktor experiment med värmekameran.

Sinusformig dans i takt med musik, imploderande burkar och rosor som går i tusen bitar vid -196°C. Räkna ut sambandet mellan Einstein och närmaste pizzeria och mycket mycket mer är vad FysikShow handlar om. Om du trodde att fysik är impopulär i Sverige bland ungdomar, oroa dig inte, vi kommer till undsättning!
FysikShow består av en grupp doktorander från Fysikum som försöker visa vad fysik handlar om genom häftiga experiment och förklara fysiken bakom dem. Vi använder denna möjlighet med direktkontakt av ungdomar för att berätta om vår forskning och hur det är att studera på Stockholms universitet.

FysikShow medlemmar från vänster till höger: Seméli, Tor, Odd, Kess, Emma, Richard, Viktor, Tanja och Daniel.

I år har Stockholms universitets FysikShow haft ett framgångsrikt år. Vi har nått nästan 4000 skolbarn med våra föreställningar! Vi tog våra experiment till cirka femton skolor i Stockholmsområdet, från Sollentuna till Huddinge! Förutom det, så besökte klasser oss här på Albanova vid sju tillfällen för att se en FysikShow.

I Maj fortsatte vi två lyckade sammarbeten med Levande Frågelådan och Tekniska museet. Levande frågelådan hölls i Aula Magna vid Stockholms universitet och är ett evenemang där cirka 1000 femteklassare kom till universitetet och uppmanades att ställa frågor om vetenskap till en panel av forskare. Som en del av programmet höll FysikShow en flytande kväve show till studenterna! Vi var överväldigade med entusiastiska volontärer och hoppas att elevernas nyfikenhet och fantasi stimulerades av vår show.

Sedan ett år tillbaka har vi också samarbetat med Tekniska museet (läs här om förra året: Teknik möter Naturvetenskap). Innan ungdomarna från gymnasium och högstadium i Stockholm besökte Tekniska museets utställning 100 innovationer så hade vi shower som kopplade fysiken bakom dessa tekniska innovationer. Vi visade bland annat impoderande läskburkar, Magdeburgska halvklot och en Sterling motor. Dessa experiment kan lära oss om tryck och hjälpte oss förklara fysiken bakom en ångmaskin, en utav de 100 innovationerna.

FysikShow kommer att delta igen i ForskarFredag i Stockholm nästa höst och vi hoppas även kunna fortsätta vårt sammarbete med Tekniska Museet.

Förutom att nå ett rekorstort antal undomar har våra fantastiska medlemmar utvecklat nya spännande experiment som en riktikt Tesla spole! Men det ska ni lära er mer om under kommande shower.

FysikShow på Forskarfredagen med flytande kväve.

– Seméli, Emma, Tanja och Kess för FysikShow

Läs här hur du kan boka en show till din skola : beställa en FysikShow