FysikShow – ett interaktivt växande outreachprojekt

Hur kan man öka intresset för fysik bland skolungdomar? FysikShow är ett ambitiöst och mycket lovande projekt som ämnar att undersöka detta. Sedan 2011 då professor Nils Elander startade det, har verksamheten växt från att ha shower för enskilda klasser till föreställningar för upp till 1200 personer samtidigt. Under 2013 träffade FysikShow 3000 elever runt om i Stockholmsområdet!

Fysikshow Fysikum En show består av en rad spännande demonstrationer. Med fokus på interaktivitet med publiken besvaras frågor kring fysikaliska fenomen praktiskt, en metod som visar sig mycket uppskattad av eleverna – på Trädgårdstadsskolan utnämndes besöket till året höjdpunkt!

Även lärarna uppskattar konceptet väldigt mycket, särskilt då demonstrationerna väljs ut i samråd med FysikShow-teamet. Detta gör att varje show kan skräddarsys efter nivå och önskemål.

“Vi är just nu i en mycket spännande expansiv fas där vi utöver det ökande antalet shower också har inlett ett samarbete med Tekniska Museet.” säger Tor Kjellsson, doktorand på Fysikum och ledare för projektet “Vi vill nu rekrytera fler studenter och anställda på Fysikum till vår grupp och hoppas att intresserade vill titta på vår show här den 18 mars!”

Vill du se hur teamet bakom FysikShow jobbar? Missa då inte FysikShowen tisdagen den 18 mars kl. 17.00, då 200 mellanstadieelever är inbjudna till Oskar Klein Auditoriet!

Vill du veta mer om FysikShow eller boka en föreställning? Läs mer på fysikshow websidan