Fysik i Kungsträdgården

©Alexis Brandeker
foto ©Alexis Brandeker

En varm och skön sol välkomnade alla besökare till Kungsträdgården i lördags, då våra forskare ställde ut massor av spännande experiment. Initiativet Fysik i Kungsträdgården börjar efter sju omgångar bli en älskad tradition, och många fysiker deltog i organisationen. Och aktiviteterna var riktigt många och spännande! Flödet av vetenskapsnyfikna människor tog aldrig slut, och det var svårt att få folk att lämna oss när det var dags att avsluta kl 17.

©Alexis Brandeker
foto ©Alexis Brandeker
I Astronomins tält gavs 11 föredrag om universum, och ca 100 personer lyssnade på dem, men den längsta kön var säkert för att kika i solteleskopet. Flytande kväve och såpbubblor var också en garanterad succé, med många riktigt unga forskare som besökte tälten från Nordita samt Vetenskapens hus, eller smakade på glass, djupfrysta kex och godisbitar. 50 barn gick stolta hem med en pappersmodell av Fermi-satelliten som de själva hade byggt.
Jag skulle vilja tacka för varje aktivitet och varenda person som fick det hela att fungera så bra! Jag har enbart plats att nämna några enstaka saker, men ni vet att ni alla har varit viktiga.

Elisabeth Rachlew såg bl.a. till att allt fungerade på lilla scen. Föredrag med Sara Strandberg och Sören Holst, samt fysikshow med Carl-Olof Fägerlind och Max Kesselberg var som vanligt intressant och roligt på samma gång. Cirka 200 personer deltog i tipspromenaden som Barbro Åsman fixade.

©Alexis Brandeker  ©Serena Nobili
foto ©Alexis Brandeker / ©Serena Nobili

Medan jag gick omkring med min kamera för att fånga nyfikenhet och häpnad i barnens ögon träffade jag en kvinna som hade med sig fyra barn. De var upptagna med att smaka på The Cosmic Cocktail som The Oskar Klein Centre bjöd på vid sitt tält. En dryck med tre hemliga ingredienser som representerar universums innehåll, blandade i samma proportion: 25% mörk materia, 70% mörk energi och 5% vanlig materia. Barnen och kvinnan stod där länge och funderade över ingredienserna. “Jag tror att det finns jordgubbar i” sa en av dem. Jag frågade henne hur de fick vetskap om evenemanget och hon svarade att de letade på webben efter en kul aktivitet att göra med barn, och när de läste om Fysik i Kungsträdgården bestämde de sig direkt för att komma, för att de tyckte så mycket om det när de gick dit för 2 år sedan.
Kanske kommer Fysik i Kungsträdgården snart att bli en familjetradition för stockholmare och vi kan fortsätta vara stolta över att vi bidrar till att lära både barn och vuxna hur roligt och spännande vetenskap faktiskt kan vara.

Share this post
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Fysik i Kungsträdgården”

Comments are closed.