Fysik i Kungsträdgården

©Alexis Brandeker
foto ©Alexis Brandeker

En varm och skön sol välkomnade alla besökare till Kungsträdgården i lördags, då våra forskare ställde ut massor av spännande experiment. Initiativet Fysik i Kungsträdgården börjar efter sju omgångar bli en älskad tradition, och många fysiker deltog i organisationen. Och aktiviteterna var riktigt många och spännande! Flödet av vetenskapsnyfikna människor tog aldrig slut, och det var svårt att få folk att lämna oss när det var dags att avsluta kl 17.

©Alexis Brandeker
foto ©Alexis Brandeker
I Astronomins tält gavs 11 föredrag om universum, och ca 100 personer lyssnade på dem, men den längsta kön var säkert för att kika i solteleskopet. Flytande kväve och såpbubblor var också en garanterad succé, med många riktigt unga forskare som besökte tälten från Nordita samt Vetenskapens hus, eller smakade på glass, djupfrysta kex och godisbitar. 50 barn gick stolta hem med en pappersmodell av Fermi-satelliten som de själva hade byggt.
Jag skulle vilja tacka för varje aktivitet och varenda person som fick det hela att fungera så bra! Jag har enbart plats att nämna några enstaka saker, men ni vet att ni alla har varit viktiga.

Elisabeth Rachlew såg bl.a. till att allt fungerade på lilla scen. Föredrag med Sara Strandberg och Sören Holst, samt fysikshow med Carl-Olof Fägerlind och Max Kesselberg var som vanligt intressant och roligt på samma gång. Cirka 200 personer deltog i tipspromenaden som Barbro Åsman fixade.