Fysik i Kungsträdgården väcker intresse

Den 5 september arrangerades ett fysikevenemang i Kungsträdgården, en välbesökt tradition sedan många år, som överraskar många förbipasserande. Ett hundratal forskare och studenter engagerade sig för att presentera aktuell forskning och fysikdemonstrationer för en bred publik. I sju tält presenterades spännande fysik från astronomiföredrag och solobservationer i söder till partikelfysik i norr.

Kungsan2015 (23 of 38)
Vid ingången till tältet för partikelfysik lockade en skalenlig LEGO-modell av ATLAS detektorn in besökare. ATLAS experimentet har varit avgörande in den framgångsrika jakten på Higgspartikeln, som är en viktig pusselbit i vår förståelse av materien.
Väl inne i tältet kunde besökare lära sig om kosmisk strålning. I dimkammaren kunde de studera spåren av de högenergetiska partiklar som vi varje minut genomströmmas av.

En plötslig regnskur tvingade in besökare och förbipasserande i tälten. En grupp tonåringar sprang in i tältet för kemisk fysik, där de fick ett oväntat möte med våg-partikel dualismen hos ljus. Stefano Bonetti presenterade en laseruppställning som användes för att filtrera fram en klar diaprojektion av Einstein. På lilla scenen bjöd Katie Freese upp publiken på scenen där de trängdes i skydd undan regnet och fortsätte lyssna uppmärksamt på hennes föredrag om mörk materia och universums sammansättning.

Det vattnades i munnen på såväl vuxna som barn när en vakuumpump fick kokosbollar att växa sig tio gånger större, problemet var bara att man inte kom åt dem i vakuum och de sjönk ihop till en smet när luften släpptes in igen.

Medicinsk fysik visade på fysikens roll inom vården: Hur fysikaliska metoder appliceras för att ställa diagnos och behandla olika sjukdomstillstånd. De demonstrerade hur en PET-kamera fungerar, och hur man designar en strålbehandling.

Ett stort isblock framför Oskar Kleincentrets tält fick många att prova på att borra hål i isen
med hjälp av varmvatten precis som man gör för att kunna sänka ned neutrinodetektorer i isen vid Sydpolen. Medan några byggde modeller för Fermisatelliten, blev andra överlyckliga när de upptäckte en supernova med Palomarteleskopet i Kalifornien.

Vetenskapens Hus hade många ljusrelaterade demonstrationer riktade till barn och skolungdomar som fascinerade besökare i alla ålder. Många flockades runt studenter från fysikprogrammet som förevisade flytande kväve och bjöd på rykande kalla kex och snabbfryst gräddglass.

Genom placeringen i centrala Stockholm kan vi locka fysikintresserade i alla åldrar. Det ger också en chans till möte med dom som inte trodde sig vara roade av fysik utan bara råkar passera förbi och blir fascinerade. Vi hoppas på ett lika uppskattat evenemang om två år.

-Michael Odelius och Serena Nobili,
Fysikum, Stockholms universitet

Fysikum in i Kungsträdgården genomfördes första gången 2003, and arrangeras av Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Nordita, Vetenskapens Hus, Oskar Klein Centrum, Albanova universitetscentrum och Rymdstyrelsen.
2015 har utsetts av UNESCO till ett “Internationellt år för ljus och ljusbaserade teknologier”, och temat för Fysik i Kungsträdgården var i år: Undersök ljus. http://www.fysik.su.se/nyfiken/fysikikungsan/

Fotografer: Petra Bindig, Robert Wagner, Tanja Petrushevska, Serena Nobili