Forskningsskolan på Fysikum

Forskningsskolan vid Stockholms universitet är en sommarskola för gymnasieelever som ska börja årskurs 3 och som vill prova på att vara forskare under två veckor. Jag har träffat dem idag och passade på att ställa dem några frågor för att höra hur de upplever sommarskolan.

Ebba Hellstenius och Louise Fischer

Ebba Hellstenius från Hersby Gymnasium och Louise Fischer från Östra Real berättar båda att de fick välja inriktning själva; för dem var det helt naturligt att välja fysik som är ett ämne som intresserar dem väldigt mycket. Studenterna kommer från olika gymnasieskolor i Stockholmsområdet. De har aldrig träffats tidigare, men här kommer de att samarbeta för att få ut så mycket som möjligt av de två veckorna på Fysikum, där de handleds av Johan Sjögren som är masterstudent vid Fysikum.

“Vi fick ett välkomstmail med en kort beskrivning av vad som vi skulle göra och jag blev lite skrämd för att jag tyckte det lät väldigt svårt.” berättar Ebba “När jag kom hit känns det bättre, fast jag tycker fortfarande att det är svårt. Vi har ett bra samarbete och hjälper vi varandra. Det är en riktigt mysig grupp”. Louise instämmer att det är jättesvårt att hänga med på allting man ska göra “men det är också spännande och vi lär oss mycket. Om man inte förstår något det går bra att fråga och man får hjälp direkt av Johan eller av någon av de andra i gruppen.”

Alla 6 elever jobbar inom ett och samma projekt, där de ska beskriva fenomenet kaos genom datorsimuleringar.

“Vi ska till exempel testa hur väldigt små fel i avrundning, kan ge väldigt stora skillnader i resultatet i slutändan. Det är lite som att testa om en fjärils vingrörelse kan leda till förändringar i luftens rörelse som i förlängningen orsakar en tornado i Texas.” tilllägger Ebba. “Och vi undersöker kaos i rörelsen hos en dämpad driven pendel som vi simulerar i Python.” Projektet innefattar en del programmering i programspråket Python. Ebba kunde bara programmera i HTML innan, så hon fick lära sig Python också. “Nu har en vecka gått. Det känns mycket bättre, och jag har lärt mig jättemycket. Det är mer än vad man lära sig i skolan.” säger Louise. Eleverna var också med på olika föreläsningar om astronomi och kvantfysik och fick besöka Desirée-labbet. “Jag kan absolut tänka mig att läsa på Fysikum. Jag blev faktiskt väldigt intresserad.” säger Ebba. När jag frågar hur dessa två veckor påverkade deras bild av Fysikum så svarade dem: “Vi har lärt oss att forskning är ganska kul, innan visste man inte riktigt vad forskning i fysik skulle innebära. Men nu känns det väldigt roligt.”

Och vi instämmer absolut med dem. Lycka till, Ebba och Louse, och alla andra på forskarskolan!

I år firar forskarskolan på Stockholms universitet 30-årsjubileum med ett stort evenemang den 16 oktober.