Evenemang för unga och ”gamla” fysiker

”Emma! Emma! På en skala från ett till tio, hur roligt är det att vara jury??” Den frågan fick jag för första gången i mitt liv i förra veckan, då jag var med och bedömde bidragen i fysiktävlingen för mellanstadieelever som anordnades på Fysikum. Hela 19 lag hade anmält sig, så det var fullt av liv och rörelse i Kleinsalen och alla verkade glada över att äntligen få visa sina experiment och presentationer. Förstapriset (som bland annat inkluderar ett besök på Tom Tits för hela klassen) kneps av ett lag från Vittraskolan, som beskrev hur moln och regn bildas med hjälp av en vattenkokare, lite is och en uppochnervänd glasskål.

I förra veckan arrangerades även en träff för lite äldre fysiker i samarbete med NoTiS. På Värdshuset Kräftan diskuterade alumner, doktorander och anställda fysikutbildningen och arbetsmarknaden över en bit mat och dryck. Att döma av det alumnerna berättade, kan vi som lärare göra en insats genom att tydligare upplysa studenterna om de många ”generella” kompetenser som kommer som en bonus med ämnesstudierna; analytisk förmåga, träning i rapportskrivning, matematiskt tänkande etc, slår ofta minst lika högt som fysikkunskaperna när alumnerna söker jobb. Måhända kan det vara till hjälp att påminna om när labbåterlämningarna känns tråkiga att ta itu med…?

Vad jag svarade på frågan om hur roligt det är att vara jury? 9,5. Med ett litet avdrag för att man var tvungen att sitta still så länge. Barnen fick i alla fall springa upp och leka med ballonger vid ett par tillfälllen… nästa år ska jag fråga om juryn också får vara med.fysiktavling2013-8