Ångström 200 år möter CERN 60 år.

Den sista anhalten på CERN60 turnén är Museum Gustavianum i Uppsala den 18 oktober.

Gustavianum, Uppsala

Museum Gustavianum är Uppsala universitets äldsta byggnad och uppfördes 1620. Firandet av CERN60 sammanfaller med temadag för Ångström 200 år (sedan Anders Ångströms födelse). Atomens dimension är av storleksordningen Ångström och därför är det följdriktigt att ta steget in i det subatomära i samma veva.

På lördag morgon 2 timmar innan museet öppnade sina portar fick vi med mycket möda utställningsgrejerna uppställda på andra våningen invid trappan upp till den anatomiska teatern. Hissen var som vanligt på tok för liten och dörrarna för låga vilket gjorde utmaningen större.
Legomodellen klarade transporten från Umeå förvånansvärt bra men en del reparationer togs om hand av vår ”Legoexpert” Harvey.

Till skillnad från besöken på de andra orterna så bestod dagens publik mest av barnfamiljer. Då är det självklart att Legomodellen var det som gjorde mest intryck på besökarna. En hörna med Legobitar hade arrangeras för de besökare som villa bygga sina egna detektorer.

Elin gjorde en presentation om ”Från Ångström till materiens innersta” för ett 20 tal åhörare i Aula Minus. Kvällen avslutades med spektralshow i anatomiska teatern.

Ihoppackning, transport i trång hiss, ladda bilen för transport tillbaka till Albanova på söndag.

Följ resan på Facebook: https://www.facebook.com/events/1152401438234243/

Läs mer om CERN 60 års partikelfysikturne